Stadswandelingen
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Stadsmuur Kamperbuitenpoort
Spui Amersfoort
Stadswandeling Amersfoort

Stadswandeling Amersfoort met eigen gids


Als  prachtige middeleeuwse stad, gelegen op het kadastraal middelpunt van Nederland, is Amersfoort absoluut het bezoeken waard. Bekijk de stoere stadspoorten de Monnikendam en de Koppelpoort, de pittoreske Muurhuizen en de mooie pleinen zoals de Hof en Groenmarkt of het Lieve Vrouwerkerkhof met de bijna 100 meter hoge toren, ook wel Lange Jan genoemd.


Je zult al snel ontdekken hoeveel bezienswaardigheden Amersfoort rijk is! Omdat Amersfoort al meer dan 750 jaar oud is, zijn er enorm veel mooie, spannende en leuke verhalen over de stad te vertellen. Kies de wandeling die past bij jullie interesses. Heb je andere wensen? We denken graag met je mee!

Tarieven: 

  • Tour van 1 uur: € 70 (na 1 juli: € 75)
  • Tour van 1,5 uur: € 95 (na 1 juli: € 100)
  • max. 25 personen per gids

Mooi Amersfoort

Mooi Amersfoort

Amersfoort is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Nederland.
Tijdens deze introductiewandeling zie je de hoogtepunten, van de Koppelpoort en de Muurhuizen tot de Onze Lieve Vrouwetoren, en vertellen onze gidsen je allerlei leuke verhalen over de historie van de stad. 


Nachtwandeling

Nachtwandeling Amersfoort 

Wat gebeurde er vroeger in de stad als de zon onderging? Spannende verhalen over alles wat het daglicht niet kon verdragen.
Kies uit twee verschillende thema's:

  • Brand, Belegeringen en Bijgeloof
  • Misdaad, Moord en Monniken

Te reserveren tussen 18:00 en 22:00 uur.

Hoor alles over de brouwersstad!
Maak kennis met het bierverleden van Amersfoort en hoor al wandelend over de tijd dat bier een eerste levensbehoefte was!


Leuke anekdotes gegarandeerd: de tour kan in overleg eindigen bij een biercafé of de Kuiperij.


Hofjeswandeling

Hofjeswandeling Amersfoort

Veel steden staan erom bekend: hofjes. Amersfoort heeft er slechts één, maar dat is wel meteen het mooiste hofje van ons land (al zijn wij natuurlijk bevooroordeeld).

Tijdens de hofjeswandeling volg je de historie van dit 15e eeuwse pareltje door de stad en hoor je verhalen over de stichters hiervan: de Broederschap van de Heilige Geest

Mondriaan

Mondriaanwandeling Amersfoort

In 1872 werd Piet Mondriaan in Amersfoort geboren. Hoe leefde de familie hier en hoe zag de stad eruit in zijn jeugd? Met archieffoto's brengen we Amersfoort eind 19e eeuw door de ogen van de jonge Mondriaan tot leven.


Entree tot Museum Mondriaanhuis niet inbegrepen.

Wagenwerkplaats

Het voormalige werkterrein van NS

Van 1903 tot 1999 werden hier alle (goederen)wagons van de spoorwegen gebouwd en onderhouden. Hoe ging dat in zijn werk, en wat gebeurt hier tegenwoordig?


Deze tour start vanaf station Amersfoort en duurt ca. 1 uur

Stof tot nadenken

Textielwandeling Amersfoort

De textielindustrie was eeuwenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Amersfoort. Hoor alles over het ambacht, de productie, verfstoffen en weverijen en breng (optioneel) een bezoek aan de Volmolen met een workshop in De Katoendrukkerij.

Bergkwartier

De Amersfoortse Berg

Dacht je dat alleen de binnenstad het bezoeken waard was? Bovenop de Berg wandel je langs statige villa's, de Galgenberg en het Belgen-monument, herinnering aan de Belgische vluchtelingen in 1914-1918. Indrukwekkend!


Deze tour start op de Berg (ca. 30 min van het centrum).

Tour d´Amour

Tour d'Amour Amersfoort

Onze vrolijkste tour: tien eeuwen liefde in Amersfoort! Hoe ontmoette je een partner in een tijd dat nette dames niets in de kroeg te zoeken hadden? Alles komt voorbij: van speeddaten anno 1700 en speculaaspoppen tot koppelaarsters en kunstgebitten! Leuk voor huwelijksjubilea en vrijgezellenfeestjes.

Vrouwentour

Sterke verhalen over 'zwakke' geslacht

Geschiedenis gaat vaak over Grote Mannen. Maar hoe zag het leven van vrouwen in Amersfoort eruit in vroeger tijden? Wat was hun plek in de samenleving, en welke keuzes
hadden ze?

Nachtwandeling Amersfoort

Stadswandelingen op maat

Zoveel mensen, zoveel wensen. De een  droomt graag weg bij verhalen over het leven in de middeleeuwse stad, de ander kan niet genoeg krijgen van feitjes, jaartallen en bouwstijlen.


Elke tour die wij geven is anders, want elke groep is anders.

Voor de NS geven we rondleidingen over de Wagenwerkplaats, waar vroeger alle treinen in onderhoud gehouden werden. Voor een dokterspraktijk maakten we een speciale Zorgtour over gezondheidszorg in vroeger tijden. Voor kinderen hebben we de Kinderwandeling Toen en Nu, met foto's hoe het dagelijks leven in de stad er vroeger uitzag. Voor architecten maakten we een combinatie met het Eemkwartier en bezochten het Eemhuis en De Nieuwe Stad.

Voor een veertigjarig huwelijk wandelden we langs de plekken die voor het bruidspaar belangrijk waren. Voor een kunstclub deden we een Schilderswandeling 'Schilderachtig Amersfoort' en voor een leeskring maakten we de stadswandeling Ander Licht, over het boek van Rosita Steenbeek.


Al deze stadswandelingen zijn nog steeds bij ons te reserveren.

Of vertel ons wat jullie aanspreekt, dan maken wij de wandeling die bij JULLIE past.