Wandelingen
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Stadsmuur Kamperbuitenpoort
Spui Amersfoort
Stadswandeling Amersfoort

Stadswandeling Amersfoort met eigen gids


Als  prachtige middeleeuwse stad, gelegen op het kadastraal middelpunt van Nederland, is Amersfoort absoluut het bezoeken waard. Bekijk de stoere stadspoorten de Monnikendam en de Koppelpoort, de pittoreske Muurhuizen en de mooie pleinen zoals de Hof en Groenmarkt of het Lieve Vrouwerkerkhof met de bijna 100 meter hoge toren, ook wel Lange Jan genoemd.


Je zult al snel ontdekken hoeveel bezienswaardigheden Amersfoort rijk is! Omdat Amersfoort al meer dan 750 jaar oud is, zijn er enorm veel mooie, spannende en leuke verhalen over de stad te vertellen. Kies de wandeling die past bij jullie interesses. Heb je andere wensen? We denken graag met je mee!

Tarieven: 

  • Tour van 1 uur: € 90
  • Tour van 1,5 uur: € 125
  • Tour van 2 uur: € 160
  • max. 25 personen per gids

Mooi Amersfoort

Mooi Amersfoort

Amersfoort is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Nederland.
Tijdens deze introductiewandeling zie je de hoogtepunten, van de Koppelpoort en de Muurhuizen tot de Onze Lieve Vrouwetoren, en vertellen onze gidsen je allerlei leuke verhalen over de historie van de stad. 


Nachtwandeling

Nachtwandeling Amersfoort 

Wat gebeurde er vroeger in de stad als de zon onderging? Spannende verhalen over alles wat het daglicht niet kon verdragen.
Kies uit verschillende thema's:

  • Brand, Belegeringen en Bijgeloof
  • Hekserij en ander bijgeloof
  • Misdaad, Moord en Monniken

Te reserveren tussen 18:00 en 22:00 uur.

Hoor alles over de brouwersstad!
Maak kennis met het bierverleden van Amersfoort en hoor al wandelend over de tijd dat bier een eerste levensbehoefte was!


Leuke anekdotes gegarandeerd: de tour kan in overleg eindigen bij de stadsbrouwerij, een biercafé of in de Kuiperij.

Vrouwentour

Sterke verhalen over 'zwakke' geslacht

Geschiedenis gaat vaak over Grote Mannen. Maar hoe zag het leven van vrouwen in Amersfoort eruit in vroeger tijden? Wat was hun plek in de samenleving, en welke keuzes
hadden ze?

Hofjeswandeling

Hofjeswandeling Amersfoort

Veel steden staan erom bekend: hofjes. Amersfoort heeft er slechts één, maar dat is wel meteen het mooiste hofje van ons land (al zijn wij natuurlijk bevooroordeeld).

Tijdens de hofjeswandeling volg je de historie van dit 15e eeuwse pareltje door de stad en hoor je verhalen over de stichters hiervan: de Broederschap van de Heilige Geest

Mondriaan

Mondriaanwandeling Amersfoort

In 1872 werd Piet Mondriaan in Amersfoort geboren. Hoe leefde de familie hier en hoe zag de stad eruit in zijn jeugd? Met archieffoto's brengen we Amersfoort eind 19e eeuw door de ogen van de jonge Mondriaan tot leven.


Entree tot Museum Mondriaanhuis niet inbegrepen.

Stof tot nadenken

Textielwandeling Amersfoort

De textielnijverheid was eeuwenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Amersfoort. Hoor over het ambacht en breng (optioneel) een bezoek aan de Volmolen met een workshop in De Katoendrukkerij.

Wagenwerkplaats

Het voormalige werkterrein van NS

Van 1903 tot 1999 werden hier alle (goederen)wagons van de spoorwegen gebouwd en onderhouden. Hoe ging dat in zijn werk, en wat gebeurt hier tegenwoordig?

Deze tour start vanaf station Amersfoort

Wonder Wandeling

Het mirakel van Amersfoort (1,5 uur)

In 1444 werd een bijzonder Mariabeeldje gevonden, waardoor Amersfoort uitgroeide tot het belangrijkste bedevaartsoord van de noordelijke Nederlanden.
Hoor alles over de vondst, de wonderen, de pelgrims, de processies en de reformatie. We eindigen (optioneel, € 3 extra pp) met een warm drankje in de Oud Katholieke Kerk, waar de restanten van het beeldje bewaard worden.

Bergkwartier

De Amersfoortse Berg

Dacht je dat alleen de binnenstad het bezoeken waard was? Bovenop de Berg wandel je langs statige villa's, de Galgenberg en het Belgen-monument, herinnering aan de Belgische vluchtelingen in 1914-1918. Indrukwekkend!


Deze tour start op de Berg (ca. 30 min van het centrum).

Tour d´Amour

Tour d'Amour Amersfoort

Onze vrolijkste tour: tien eeuwen liefde in Amersfoort! Hoe ontmoette je een partner in een tijd dat nette dames niets in de kroeg te zoeken hadden? Alles komt voorbij: van speeddaten anno 1700 en speculaaspoppen tot koppelaarsters en kunstgebitten! Leuk voor huwelijksjubilea en vrijgezellenfeestjes.

Stadswandelingen op maat

Zoveel mensen, zoveel wensen. De een droomt graag weg bij verhalen over het leven in de middeleeuwse stad, de ander kan niet genoeg krijgen van feitjes, jaartallen en bouwstijlen.


Elke tour die wij geven is anders, want elke groep is anders.

Zo kunnen we tours op maat maken met verhalen over bijvoorbeeld zorg, onderwijs, Amersfoort garnizoenstad en het stadsbestuur door de eeuwen heen, maar ook een persoonlijke wandeling maken langs plekken die voor jullie belangrijk zijn. 

Vertel ons wat jullie aanspreekt, dan maken wij de wandeling die bij JULLIE past.