Over Ons
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Stadsmuur Kamperbuitenpoort
Spui Amersfoort

Onze organisatie en onze gidsen


Alles wat je wilt weten over Amersfoortse Gidsen!


mail: info@amersfoortsegidsen.nl

telefoon: 06-41259590

facebook: AmersfoortseGidsen

instagram: stadsgids_amersfoort

Ons beter leren kennen? Op 8 juni 2019 zijn we geinterviewd voor de rubriek Spitsuur in NRC, en vertellen we over ons prachtige leven als stadsgidsen in Amersfoort!


Je kunt hier interview online nalezen op de site van NRC, of hier als artikel bekijken.

Over onze organisatie


Amersfoortse Gidsen is opgericht in 2012. Eigenaren Inge Vos en Harald Ket zijn de boegbeelden van de organisatie. 


Inge studeerde geschiedenis in Utrecht en richtte zich na haar studie op de Amersfoortse historie door hierover in lokale kranten te schrijven. Na een aantal jaren op deze manier onderzoek te hebben gedaan, besloot ze om die enorme database aan kennis met anderen te delen en stadsgids te worden. 


Harald had altijd al een voorliefde voor mooie historische verhalen, dus hoewel hij koos voor een studie economie, bleef hij ook als boekhouder vooral heel veel van boeken houden. Als je dan vervolgens verliefd wordt op een historica, is de overstap snel gemaakt. 

In 2014 trouwde Harald met Inge op hun favoriete plek in de stad (ook weer een mooi verhaal - vraag ze er maar naar!) en verruilde zijn kantoorbaan letterlijk voor een leven op straat. 


Tijdens de Coronapauze

Begin 2020 gooide Corona een flinke portie roet in ons eten: van de ene op de andere dag viel ons bedrijf ineens stil. We kunnen zelf alleen niet zo goed stilzitten, dus bedachten we allerlei (online) alternatieven om onze liefde voor de stad te kunnen blijven delen, en maakten in eigen beheer Amersfoortse spellen. Gesteund door onze trouwe fans hebben we daar inmiddels 15.000 exemplaren van verkocht en zo het hoofd boven water weten te houden. 


En nu? 

Gelukkig weten onze bezoekers ons weer goed te vinden, en kunnen we als vanouds met veel plezier voor iedereen een fijne dag in onze mooie stad verzorgen.


We hopen ook jullie binnenkort in Amersfoort te kunnen begroeten!

Onze gidsen


Ons vaste gidsenteam bestaat uit 6 gidsen, aangevuld met extra assistenten op de allerdrukste momenten. We stellen ze graag aan je voor.


Inge Vos

Als oprichter en eigenaar van Amersfoortse Gidsen is Inge de spil van de organisatie. Naast het geven van rondleidingen verzorgt zij de reserveringen en arrangementen.

Favoriete plek: Hofje De Armen de Poth

Mooiste verhaal: De rebelse kloosterzusters

Harald Ket

De biergids van Amersfoort - Harald weet alles over het bierverleden (en heden!) van de stad en heeft een voorliefde voor duistere verhalen.

Daarnaast verzorgt Harald de boekhouding.

Leukste oude beroep: Beëdigd Bierdrager

Favoriete Tour: Nachtwandeling


Bram Schuilenga

Bram is gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en deed onderzoek naar een middeleeuws huis. Hij gidst ook in Zwolle, Groningen, Kampen en Assen.
Favoriete bezienswaardigheid: de middeleeuwse Muurhuizen


Edwin van den Berg

Als nationaal gids reist Edwin door heel Nederland, en zijn talenkennnis (Duits, Engels, Frans & Italiaans) komt hem daarbij goed van pas. Na jaren in Amersfoort is zijn thuisbasis inmiddels verschoven naar Amsterdam.


Fokje Das

Hoewel Fokje jaren in het buitenland verbleef en daar haar sporen als reisleidster heeft verdiend, is zij Amersfoortse in hart en nieren en deel met veel enthousiasme haar liefde voor de stad met haar wandelaars. 

Hanneke Blijham

Hanneke is vaak in Utrecht te vinden, waar ze naast stadswandelingen onder meer rondleidingen verzorgt in het Catharijne Convent en het Utrechts Archief.

Vraag het de gids!


Het dagelijks leven van een gids is een groot mysterie voor onze bezoekers. We krijgen vaak dezelfde vragen, dus hebben we alvast een paar voor jullie beantwoord.


Hoe vaak doe je dit?

Dat verschilt per gids en per seizoen. De drukste gidsen geven (in Amersfoort en elders) zo'n 300 tours per jaar, waarbij de winter wat rustiger is en september de allerdrukste maand. We proberen niet meer dan 3 tours per dag per gids te geven, want anders vergeet je wat je aan welke groep al verteld hebt :)

Al gidsend lopen we ruim 150 km per maand, dus na een jaar hebben we de afstand Amersfoort - Santiago de Compostella te voet afgelegd.


Doe je dit vrijwillig?

Alleen in letterlijke zin, want we worden er natuurlijk niet toe gedwongen :)

Al onze gidsen zijn beroepsgidsen, die een historische opleiding hebben en leven van het gidsen. Hoewel we niets liever doen dan met gasten door de stad wandelen, is het gidsen voor ons dus zeker niet alleen een leuke hobby naast ons pensioen - we moeten dat pensioen er juist nog mee opbouwen!


Is het niet saai om elke dag hetzelfde te vertellen?

Nee, helemaal niet, want dat doen we dus juist niet! Elke groep is anders, heeft andere interesses en andere vragen en krijgt dus ook een andere wandeling. Daarnaast zijn onze themawandelingen een leuke afwisseling, waarbij we echt hele andere verhalen kunnen vertelllen. Natuurlijk zijn er vaste plekken die in elke stadswandeling voorbij komen, maar dat heb je in elk werk - ook de dagen van een kapster of kantoormedewerker zijn geen aaneenschakeling van uitdagende hoogtepunten.
Zie ons liever als rocksterren: we staan avond aan avond op het podium, spelen telkens een andere set en genieten met volle teugen van het plezier van onze gasten!