Stadswandelingen

de leukste stadswandelingen en uitjes!

Alternatieven tijdens Corona
Meld je aan voor Amersfoorts Cluedo
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Amersfoort Lente
Stadswandeling Amersfoort

Stadswandeling Amersfoort


Als  prachtige middeleeuwse stad, gelegen op het kadastraal middelpunt van Nederland, is Amersfoort absoluut het bezoeken waard. Bekijk de stoere stadspoorten de Monnikendam en de Koppelpoort, de pittoreske Muurhuizen en de mooie pleinen zoals de Hof en Groenmarkt of het Lieve Vrouwerkerkhof met de bijna 100 meter hoge toren, ook wel Lange Jan genoemd.


Je zult al snel ontdekken hoeveel bezienswaardigheden Amersfoort rijk is!

Onze gidsen nemen je graag mee langs al deze hoogtepunten van de stad. Omdat Amersfoort al meer dan 750 jaar oud is, zijn er enorm veel mooie, spannende en leuke verhalen over de stad te vertellen.

Naast een algemene introductiewandeling zijn wij gespecialiseerd in themawandelingen waarin we bepaalde onderdelen van de stadshistorie extra belichten. 

Kies de wandeling die past bij jullie interesses; je kunt ze combineren met vrijwel alle arrangementen.

Mooi Amersfoort

Amersfoort is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Nederland. Tijdens deze introductiewandeling zie je de hoogtepunten, van de Koppelpoort en de Muurhuizen tot de Onze Lieve Vrouwetoren.


Meer informatie

Nachtwandeling Amersfoort

Wat gebeurde er vroeger in de stad als de zon onderging? Waarom moest je voor 12 uur thuis zijn, waar kon je maar beter niet gezien worden 's nachts, en wat kon het daglicht niet verdragen?


Meer informatie

Sterke verhalen over 'zwakke' geslacht

Geschiedenis gaat vaak over Grote Mannen. Maar hoe zag het leven van vrouwen in Amersfoort eruit in vroeger tijden? Wat was hun plek in de samenleving, en welke keuzes
hadden ze?


Meer informatie

Hofjeswandeling Amersfoort

Veel steden staan erom bekend: hofjes. Amersfoort heeft er slechts één, maar dat is wel meteen het mooiste hofje van ons land!

Tijdens de hofjeswandeling volg je de historie van dit 15e eeuwse pareltje door de stad.


Meer informatie

Mondriaanwandeling Amersfoort

In 1872 werd Piet Mondriaan in Amersfoort geboren. Hoe leefde de familie hier en hoe zag de stad eruit in zijn jeugd? Met archieffoto's brengen we Amersfoort eind 19e eeuw door de ogen van de jonge Mondriaan tot leven.


Meer informatie

Wagenwerkplaats

Het voormalige werkterrein van NS

Van 1903 tot 1999 werden hier alle (goederen)wagons van de spoorwegen gebouwd en onderhouden. Hoe ging dat in zijn werk, en wat gebeurt er tegenwoordig op dit terrein?


Meer informatie volgt

Tour d'Amour Amersfoort

Onze vrolijkste tour: tien eeuwen liefde in Amersfoort! Alles komt voorbij: van speeddaten anno 1700 en speculaaspoppen tot huwelijksvoorschriften en van koppelaarsters tot kunstgebitten!


Meer informatie

De Amersfoortse Berg

Dacht je dat alleen de binnenstad het bezoeken waard was? Bovenop de Berg wandel je langs statige villa's, de Galgenberg en het Belgen-monument, herinnering aan de Belgische vluchtelingen in 1914-1918. Indrukwekkend!


Meer informatie

Textielwandeling Amersfoort

De textielindustrie was een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Amersfoort. Hoor alles over de productie van wol, laken en bombazijn, over verfstoffen en weverijen.


Meer informatie

Nachtwandeling Amersfoort

Stadswandelingen op maat

Zoveel mensen, zoveel wensen. De een  droomt graag weg bij verhalen over het leven in de middeleeuwse stad, de ander kan niet genoeg krijgen van feitjes, jaartallen en bouwstijlen.


Elke tour die wij geven is anders, want elke groep is anders.

Voor de NS geven we rondleidingen over de Wagenwerkplaats, waar vroeger alle treinen in onderhoud gehouden werden. Voor een dokterspraktijk maakten we een speciale Zorgtour over gezondheidszorg in vroeger tijden. Voor kinderen hebben we de Kinderwandeling Toen en Nu, met foto's hoe het dagelijks leven in de stad er vroeger uitzag.  Voor architecten maakten we een combinatie met het Eemkwartier en bezochten het Eemhuis en De Nieuwe Stad. Voor een veertigjarig huwelijk wandelden we langs de plekken die voor het bruidspaar belangrijk waren. Voor een kunstclub deden we  een Schilderswandeling 'Schilderachtig Amersfoort' en  voor een leeskring maakten we de stadswandeling Ander Licht, over  het boek van Rosita Steenbeek.


Al deze stadswandelingen zijn nog steeds bij ons te reserveren.

Of vertel ons wat jullie aanspreekt, dan maken wij de wandeling die bij JULLIE past.