Kuiperij

de leukste stadswandelingen en uitjes!

Alternatieven tijdens Corona
Meld je aan voor Amersfoorts Cluedo
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Amersfoort Lente
Zakelijke arrangementen in Amersfoort

Kuiperij Meester in de Hellestraat: uniek Amersfoorts erfgoed

Op een onverwachte plek in Amersfoort ligt een uniek stukje erfgoed verborgen: de oude kuiperij van de familie Meester.

Marinus Meester was een van de laatste ambachtelijke kuipers van Nederland, die het handwerk nog van zijn vader had geleerd. Na zijn overlijden in 2015 heeft erfgoedarchitect (en achterbuurman)  Gijsbert van Hoogevest zich liefdevol over het pand ontfermd. Constructief herstel en het behoud en  hergebruik van historisch materiaal stonden daarbij centraal.


Wie binnenkomt op het erf, stapt twee eeuwen terug in de tijd en ontdekt een stadsgezicht dat in Amersfoort op geen enkele andere plek bewaard is gebleven. De oorsprong van het gebouw ligt in de zeventiende eeuw; in de eeuwen daarna hebben de diverse gebruikers allen op hun eigen manier sporen nagelaten in en om het pand.

Binnen in de oude werkplaats is het alsof Marinus alleen even weg is gelopen om een boodschap te bezorgen - het volledige inventaris met al het gereedschap is bewaard gebleven, en zijn petten hangen nog aan de kapstok op hem te wachten.


Dit bijzondere monument is alleen met rondleiding via ons te bezoeken.

De Werkplaats

De kuiperij van de familie Meester in de Hellestraat is begonnen in het jaar 1905. In die tijd waren er nog diverse kuipers in Amersfoort actief - niemand had ooit van plastic gehoord en houten tonnen en vaatjes waren in ieder huishouden te vinden.

Wie ging trouwen, had als uitzet minimaal twee houten emmers nodig: eentje om water te halen bij de pomp, en eentje buiten in de tuin, als toilet.


Handwerk

Drie generaties Meester hebben de stad vanuit hun kuiperij aan de Hellestraat voorzien van allerhande houten vaatwerk: wastobbes, inmaakvaatjes, regentonnen, paraplubakken, botervlootjes - teveel om op te noemen.

In 1905 maakten zij nog alles met de hand; later werd de werkplaats uitgebreid met machinaal gereedschap, aangedreven op gas en later op stroom.


Collectie

Maar het meest bijzondere is: zij deden nooit iets weg. Wie de werkplaats bezoekt, treedt binnen in een tijdscapsule. Een waar ambachtsmuseum, met gereedschappen die soms wel twee eeuwen lang door de familie in gebruik zijn geweest.

Let op: de Kuiperij is beperkt toegankelijk voor rolstoelen en rollators, en vrij stoffig.

De Zaksteeg

Naast de werkplaats bevindt zich een smal straatje, de zogeheten Zaksteeg.

Aan de steeg (die ooit doorliep naar de Westsingel, waar hij afwaterde op de gracht)  zijn in de 19e eeuw vier 'Kameren' gebouwd: eenkamerwoninkjes die verhuurd werden als armenhuisjes. De kleine huisjes, met hun bedstedenissen, haardstede en boerendeuren, werpen licht op een interessant stukje sociale geschiedenis van de stad. Het is nauwelijks voor te stellen dat hier ooit, op nog geen

15 m2, hele gezinnen gewoond hebben.


Armenhuisvesting

De steeg en de huisjes laten een straatbeeld zien dat in de 19e eeuw niet ongebruikelijk is geweest voor Amersfoort. Nog rond 1870 leeft ongeveer de helft van de stad onder de armoedegrens, en zijn veel inwoners in de winter afhankelijk van de bedeling voor eten en brandstof.

In de afgelopen 150 jaar zijn dit soort steegjes en huisje allemaal verdwenen uit de stad - pas bij de restauratiee van de Kuiperij werd ontdekt hoe goed de Zaksteeg met de Kameren en de originele bestrating bewaard is gebleven.


Begin 20e eeuw zijn de Kameren bij de Kuiperij betrokken, om ruimte te maken voor uitbreidingen en opslag.

Bezoeken

Het bezoeken van de Kuiperij kan alleen op afspraak met gids.


Op inschrijving

• Bezoek de Kuiperij (diverse data)

Rondleiding in het voormalige woonhuis, de werkplaats en de steeg met Kameren.

Incl. kopje thee of koffie.

Prijs: € 8,50 per persoon (ca. 60 min)

• Kuipers en bier (2e zondag vd maand)

Ontdek hoe de kuiper biervaten maakte, maak een korte bierwandeling en bezoek aansluitend Brouwerij de Drie Ringen (incl. rondleiding en consumptie) (ca. 2 uur)

Prijs: € 17,50 per persoon (ca. 2 uur)

Voor groepen (va. 8 personen)

• Bezoek de Kuiperij

Zoals bovenstaand, op ieder gewenst tijdstip.

Prijs: € 8,50 per persoon (ca. 60 min)


• De Kuiperij en Amersfoort

Combineer een bezoek aan de kuiperij met een wandeling van een uur door de binnenstad.

Prijs: € 12,50 per persoon (ca. 90 min)