10 jaar
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Stadsmuur Kamperbuitenpoort
Spui Amersfoort
Reserveer je wandeling

Amersfoortse Gidsen bestaat 1 juli 2022 alweer 10 jaar!


Dat vieren we natuurlijk het liefste samen met jullie, onze wandelaars. Op 9 en 16 juli lanceren we een nieuwe zomerse Nachtwandeling, met als thema 'Wie is er bang voor de boze wolf? Tovenarij, hekserij en ander bijgeloof'. Tickets daarvoor vind je hier.

Daarnaast vertellen we je via onze socials in juli om de paar dagen een mooie, leuke of grappige anekdote uit 10 jaar gidsenleven. Al deze verhalen bundelen we hieronder.
Vier je met ons mee?

Anekdotes uit 10 jaar gidsen (1)


1 juli bestaat Amersfoortse Gidsen precies 10 jaar! Daarom geven we jullie deze maand een kijkje achter de schermen, met bijzondere verhalen uit de afgelopen 10 jaar.


Een van onze allereerste tours was met deze groep vrolijke fietsers uit Noorwegen. Ze werkten voor Henig Olsen (de Noorse Ola) en waren in Nederland op werkbezoek. Een deel van hen (met name de Aziatische werknemers) had nog nooit op een fiets gezeten en ontwikkelde tot onze ontzetting de bizarre techniek om zich in de bochten maar gewoon om te laten vallen en dan lachend weer op te staan.

Dat deze tour om heel andere redenen memorabel zou worden, konden we toen nog niet weten. Omdat Harald en ik die zomer zelf privé naar Noorwegen zouden reizen, vroegen we hun reisleidster om tips. Die nodigde ons vervolgens uit om bij haar op bezoek te komen in Kristiansand, waar we bij haar konden overnachten. Fantastisch natuurlijk, maar er bleek een addertje onder het gras te zitten. Bij aankomst in Kristiansand werden we namelijk meegenomen naar het kantoor van het reisbureau en voorgesteld als 'our new agent in the Netherlands'. Oh help! Ineens waren we van nietsvermoedende stadsgidsen gebombardeerd tot touroperators!


Volgens de bekende Scandinavische wijsheid 'Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan' plande Inge vervolgens een 4 daagse reis, inclusief bezoek aan de Keukenhof, wandeling in Amsterdam, rondvaart in Utrecht, diners, fietstour, etc. voor een groep van 35 gasten en speelde 4 dagen lang reisleider. En dat bleek niet alleen uitputtend, maar ook enorm leuk werk te zijn! Een paar jaar geleden volgden we zelfs 's winters een korte cursus Noors, zodat we in hun eigen taal het ijs kunnen breken ('Vi snakker lit Norsk!')

In tien jaar tijd hebben we bijna 20 groepen mogen ontvangen, en maakten met hen de meest bijzondere dingen mee - van ontbijten in het Krasnapolski tot een zingende rondvaart met een Noors koor door de Utrechtse grachten op Koningsdag. We leerden de Noorse aard een beetje kennen - eerst kijkt men de kat uit de boom, maar wanneer je eenmaal (of in het geval van de Noren: 12 maal) samen het glas hebt geheven ('Skål!'), ben je de beste vrienden! :)

Anekdotes uit 10 jaar gidsen (2)


Tijdens onze tours komen we nog wel eens bekende Nederlanders tegen. Hoe onze gasten daarop reageren, wisselt nog wel eens, maar een van de leukste momenten is op film vastgelegd.


In 2017 was Harald toevallig een Mondriaanwandeling aan het geven (in het kader van '100 jaar de Stijl') toen Maarten van Rossem voor RTV Utrecht aan het filmen was bij het Mondriaanhuis. Van Rossem rook zijn kans schoon en nam het verhaal van Harald over, schoffeerde schaamteloos onze gasten en ze vonden het nog geweldig ook.

Bekijk de video hier; vanaf 1:51 wordt onze tour gekaapt.

Anekdotes uit 10 jaar gidsen (3)

We ontvangen als stadsgidsen gasten uit alle uithoeken van ons land. Zo werd ik (Inge) eens gebeld door de voorzitter van een Urkse vrouwenvereniging - laten we haar voor het gemak Janneke noemen. Elk jaar deden ze een uitje ‘naar de wal’, vertelde ze, en hun oog was gevallen op een culinaire wandeling. “Maar dan overdag, want we willen wel op tijd weer thuis zijn.” Voor je het weet, mis je immers de laatste boot.

Ze kozen voor een exotisch programma, want: “als we in de grote stad zijn, willen we wel eens wat anders!”

We begonnen bij de Amersfoortse Kei. “Op Urk hebben we ook een Kei,” vertelde Janneke. “Die ligt in zee en daar komen onze kinderen vandaan. De mannen stappen in een roeiboot, varen erheen en komen terug met de baby. Zo makkelijk gaat dat – daarom hebben we van die grote gezinnen op Urk!”

Na de koffie en de rondvaart was het tijd voor soep. “Heeft het gesmaakt?” Mja, mja, sommigen wel, anderen niet. Eén kommetje was nauwelijks aangeraakt. “Wat voor soep was het?” Stilte, tot een van de dames het antwoord wist. “Bijzondere soep!” Jaja, dat was het, bijzondere soep!

Bij navraag bleek het broccolisoep. Natuurlijk: soep, dat maak je van kip of tomaten, maar broccoli? Daar hadden de dames nog nooit van gehoord!


Als hoofdgerecht aten de dames tapas bij Wereldrestaurant Dara. Terwijl Janneke meteen haar bordje volschepte met couscous en gambaspiesjes en enthousiast uitriep “Dat hebben we bij ons niet!”, prikte de dame met de aversie tegen broccolisoep wantrouwend met haar vork in een schaaltje kikkererwtenpuree.

Een uurtje later waren de schalen tot mijn grote opluchting grotendeels leeg. “Vond u het leuk om van alles te kunnen proeven?” Er werd heftig geknikt. Madame Broccoli knabbelde op een laatste stukje Turks brood.

Als dessert konden ze zelf ijs tappen uit ijsmachines en versieren met allerlei lekkere toppings! Het zal jullie niet verbazen dat Janneke als eerste aan de knoppen te vinden was, en de rest van de dames volgden al snel. Zelfs de twaalfde tapper had een gelukzalige glimlach op haar gezicht – afzien wordt uiteindelijk altijd beloond.


[Foto ter illustratie - eventuele gelijkenis berust op toeval]